Happy becoming February (Month of Love)

Remember last time I made an entry bout my dearest Jane is pregnant??
Ok I think the pregnancy will be end soon coz I can see her babies legs, tails sometimes..
I hope that the babies will pop out on Valentine's day..
Bole la namakan dorg dengan Valentine & Valentino if the twins is pair..

If the babies r both male I will name them with Valentier & Valenthor
If the babies r both girls, I would like to name them with Valentien & Valentiels
Or maybe I will mix it up sbb nama2 ni sume nye I suke :)
Silap2 nnt cabut undi..
Haha ;D

Wahh nama nk mat salleh saje..
Yela anak2 sndri nnt mne bole nk namakan mcm ni kan, dorg je la yg bole ;)
Huhuhu..
Yg penting the babies will easily get bond with me & Jane can gimme more babies after this ;)

Lets enjoy the sound of Jane's singing to her twins :)

video


& this is a picture of Jane's babies tail :)


We mean it boys


...So be careful on what u r doing guyS....

Setahun!!!!

Last 17th January 2012, genapla SETAHUN bergelumang dlm dunia SUGAR GLIDER...
Wahhh matang dah usia...
Hehehehe..
Banyak pengalamn yg diperoloehi, ilmu, rakan, musuh...
Kih kih kih...
I already experienced bela 5 ekor sg which 2 was already gone...
Cerita ade di sini ~
Yg psl prince lupe nk blog rupenye...
Now I owned 2 males, 1 female & 2 joeys which I dunoe when they gonna come out..
Dunoe yet what the gender will be..
Excited nie!! ;D

Selama setahun bela sg ni x de la susah mana..
Myb since I still got enough time for them, doesnt have any commitment to face...
Sbb tu still bole goyang kaki bela dorg..
& alhamdulillah setakat ni dorang x pernah sakit..
Kadang2 risau jugak tgk budak2 ni post kata sg gugur bulu la, kurus la, tu la ni la..
Ishh selisih bias 44....

Now I'm so blessed with Choco, Yurie & Mary Jane..
Thanks to my friends who believe in me on taking care off their sg..
Yeah I got them for free...
Such a big responsibility..

K lemme tell all of u a little about my sg's..
We start with Choco..
I got him from my classmate...
At 1st I just take care of him because my friend said that he was so stubborn, fierce & love to bite her..
So I take over Choco for a while just to tame him..
Actually Choco ni x de langsung 1 pon sifat2 yg my friend sebut tu..
The reason he's acting like that is because he is paranoid..
Why I said like that is because, he doesnt know who's the real owner, always berpindah tangan..
Mse dgn I, I treat him like what I did to Prince, Loki & Jane..
& for me, he is okay..
At 1st he was like soo over dirty!!!
1st time mandi, segala kotoran melekat kt kain towel ok!!
Huhuhuhu....
He is a great husband to Jane...
Very loving husband..
Love to see him hug & cuddle Jane :)
But then suke 1 je perangai buruk dye..
Choco suke sgt pijak & kotorkan bdn Jane!
Aiyoooo x suke taw mummy ;(
Tapi Choco da jd hak milik my another friend, Sya..
Terpaksa bg kt dye since I got Yurie now..
Nk cite lebih pon malas la...
Hny certain org je yg tau :)
Skang Choco is with me until Jane's babies oop nanti..
Then after that I will take over Yurie back & Choco akan balik ke Sya...

K next is Yurie..
I got him from my friend cz he can't take care of Yurie anymore since he got new sibling..
His parents was afraid that the baby will get asthma...
SO he gave Yurie to me cz he trusted me...
Alhamdulillah, thanks Nawie Othman for believing in me :)
Wat ms skarang Yurie kt umah Sya sbb I terpaksa swap Choco since Yurie cannot accept Jane's babies..
This swapping things dibuat pon atas nasihat pakar..
So dun argue or talk behind me ok! :)

Ok we move on to my only princess, Jane :)
She's the only female that I have..
Jane da ade ngn I since I still have Loki with me..
Then Loki ran away, I got Choco..
So she stay with Choco for about 1 month & trus pregnant..
Twins :D
She's a nice girl but sometimes so loud!
Suke sgt crabbing..
But the best thing is, she will only crabbing when she heard an unknown voices other than me...
She will immediately stop crabbing when I Shhhh her :)
Dye ni senang sgt nk adapt ngn sg lain..
Dulu ms dgn Loki, Loki ajar Jane tuk bangun setiap jam 12 tengah hari semata2 tuk main kt lua cage, setiap jam 3 pagi tuk makan & 5 pagi tuk kua main kacau mummy nye tengah tido :)
Then when she is with Choco, Choco aja pulak jadi garang..
Amboi ibu bunting ni da pandai gigit2 ye..
Rase nk tangan2 kan je budak ni..
Hehehe...
She's special cz she got a grey color on her body & caramel color on her head..
Plus, her eyes are slightly Juling..
Kui kui kui ;p
X sabar nk tunggu babies dye ni :)

K ni je la yg ade..
Bout Prince & Loki, rasenye x nk cite dh pasal dorang..
Sedih..
Cukup la u guys review kt post2 lama :)

Dulu my 1st sg was bought on 17th of Jan then he lost on 17th of Feb...
My 2nd sg was accidentally bought on 17th of May..
X rancang pon mse tu..
& guess what?
He ran away also on 17th but on September la..
Semuanya 17..
Smp 1 tahap tiap kali nk 17 haribulan je 1 bdn jd seriau..
Hmmm...
Kali ni just pray for the best je..
Moga Allah permudahkan urusan penjagaan joeys yg bkl keluar ni :)

So, on below is my anak2 pny picture..
Tq for ur time :)

From Left : PRINCE ~ LOKI ~ CHOCO ~ JANE



Moga kamu mengerti wahai insan bergelar Lelaki



apa yg kami (perempuan) mahukan hanyalah layanan yg tidak berubah drpd sang kekasih...
tapi ramai lelaki yg tak mengerti akan itu...
bagi mereka, kami terlalu complicated...
tapi hakikatnya, mereka yg tidak cuba mengenali diri kami..

betapa sweetnye perangai si dia ketika dlm proses nk tackle hati kami..
sms non-stop...
sentiasa bergurau-senda...
sentiasa bergelak ketawa...
ada saje yg si dia buat untuk menawan hati kita...
tapi sayangnya..
semua tu berubah sikit demi sedikit sebaik sahaja ikatan terjalin..

tiada lagi sambaran tangan dari si dia..
tiada lagi genggaman tangan dr si dia ketika di dlm kereta..
tiada lagi gurauan senda..
tiada lagi ucapan selamat pagi..
tiada lagi "I Love You Sayang"..
tiada lagi pertanyaan khabar dr si dia...
tiada lagi keriangan...
tiada lagi rutin harian yg dulu..

dulu pada jam sekian2 text msg dye mst akan masuk..
kami dengan setia menunggu waktu tu tiba sbb x nk lambat bls text msg dr si dia..
tapi makin hari yg kami dapat hanyalah skrin yg kosong..
tiada deringan lagu khas untuk si dia pun..

x pe..
kami hanya bersabar..
dengan senyuman berkata "dye busy ni"..
hanya tuk menyenangkan hati yg gundah...

layanan seperti biasa kami beri untuk si dia..
sentiasa senyum, suara sentiasa ceria..
sentiasa cube untuk bergurau senda..
sentiasa cube memberikan layanan yg sebaiknya dan termampu untuk si dia walaupun kami tahu ianya tidak mencukupi...
sentiasa cuba menyorokkan kesedihan di hati atas layanan "baru" si dia...

myb si dia x nampak kasih sayang n pengorbanan yg diberi..
mungkin layanan yg kami berikan tidak mencukupi quota hinggakan si dia bercerita kepada teman bahawa kebahagiaan yg didoakan oleh teman hanya tinggal harapan..
terkedu saat terbaca kata2 si dia...
sudah tawar hatikah si dia dengan kami?
apa kesalahan kami sehinggakan si dia boleh berkata begitu...
tidak bahagia kah si dia?

ya, mungkin kami tidak sebagus yg dulu...
tidak sepandai gadis terdahulu yg cukup pandai mengambil hati si dia..
yg cukup pandai melayan..
yg sempurna segala serbi di mata dia..
sebal sungguh rasa di hati saat mendengar kata pujian si dia terhadap gadis terdahulu..
betapa jatuh cinta nya si dia dgn layanan terbaik diberikan oleh si gadis...
tapi, kami tetap tersenyum dan berkata di dalam hati "x mengapa, mungkin itu hanyalah hint si dia untuk kita jadi yg terbaik"

tapi tak sedarkah dia bahawa kami semua berlainan?
si dia sepatutnya mengerti bahawa si dia tidak boleh mengecap semua keindahan antara si dia dengan gadis terdahulu apabila bersama dengan yg baru..
setiap manusia ada kekurangannya..

ya, si dia layak dilayan bagai raja..
tapi x sedarkah si dia bahawa kami juga layak dilayan bagai permaisuri?
kami x mahukan hadiah yg mahal..
kami x mahukan emas permata..
yg kami mahukan hanyalah kasih sayang, penghargaan, dan layanan yg tidak berubah dari dia..
sebagai mana si dia yg dulu, ketika dlm proses perkenalan...
begitulah selamanya malah lebih lagi klu mampu..
itu sahaja..
tapi ramai lelaki yg terlepas pandang..
mungkin bagi mereka, mereka tahu yg kami betul2 sayangkan mereka, mereka bole berubah mcm dulu lepas berjaya menawan hati kami..

pesanan daripada kaum hawa...

Hargailah kami di saat kami masih berada di sisi kamu wahai kaum adam..

Hargailah segala layanan kami, kasih sayang kami dan pengorbanan kami dengan layanan yg setimpal..
Janganlah kamu berubah hanya disebabkan oleh salah paham yg kecil itu..
Janganlah kamu cepat membuat andaian tentang masa depan hubungan kamu itu sedangkan kamu belum pun mengenali dengan sepenuhnya kaum hawa yg sentiasa berada di sisi kamu, yg x pernah bosan mendengar celoteh & bebelan kamu, yg x pernah putus memberikan kata2 semangat ketika kamu dalam kerisauan dan kesusahan, yg x pernah putus memikirkan cara untuk menawan hati kamu lebih baik drpd gadis terdahulu, yg x pernah putus memberikan senyuman walaupun hati si hawa itu berasa amat perit sekali dengan cara kamu..yg tetap bertahan for the sake of the relationship....

kerana si hawa itu sangat sayang pada kamu wahai si adam....

Selamat Datang 2012 (2011 Recap)

My 2011, was full with colors...
Macam2 cerita ada..
Tp x kn la nk tulis semua kn, x ckup page nnt..
Hehe..

17th of January was the day I adopt my 1st Sugar Glider named Prince..
& I lost him on 17th of February...

Then on 17th of May, I adopt my second SG named Loki..
Truly speaking, I really didn't noticed that I adopt him on the same date I adopt Prince..
& shockingly, Loki "ran away" from home on 17th of September..
17 lagi..
Haishhh...

Masa Prince hilang, I was so shock until I was like "meroyan" about 1 month..
Teringat je nangis, terbau je bau dye, nangis, pandang cage dye je nangis, tgk video nangis..
Semuanya la..
Then my spirit came back, tu yg on the spot adopt Loki..
But then dye pulak lari umah..
Masa Loki hilang, I was ok, x sedih sangat because it was my fault x aware dgn keadaan bilik I yg bole buat dye lepas..
Tapi mse Prince, it was my friend punye keje yg buat dye hilang..
Plus he was my 1st sg, tu yg meroyan lebih tu..

So that's my sad story..
For now..
Hehehehe...

Boyfriend..
I got 3 BF for 2011..
Haha..
The 1st one last for 3 month, so do the 2nd one also 3 month..
The 1 that I have right now, dunnoe yet..
I hope our relationship can last long...

My biggest achievement for 2011..
Nothing I guess??
Not yet..
Insyaallah this year?
Doakan I ye :)

Hmm what else eyh?
Oh yess!!
My only daughter, Jane is about to give me new babies ;D
Twin insyaallah...
Hope everything will goes well, amin...


This New Year...
Began with a sad story..
Belum apa2 lagi da sad ye x?
Hmmm..

Belum apa2 lagi da bergaduh dengan si dia..
Hal kecik je pon tapi tah..
Biasala ego lelaki..
Plus misunderstanding..
Lain I cakap, lain yg dye paham..
Hmm tah la..
X tau la sape yg patut marah sape sebenarnya tadi..

X pe la..
Bia kn je la dulu..
Klu dye rasa dye perlukan somebody, Klu dye rasa nk cari, cari la..
Klu x, x bole paksa kan?
Hak individu..
Sayang mana pon kita kt dye, tapi klu da hati dye nk buat kite cmni, kite nk halang macam mana je kan...

Malam 2012 diiringi dengan air mata...
Terasa dengan layanan dye yg x angkat call & x bls msg...
Tekanan perasaan yg maha hebat daripada dye..
Time kasih B..
It's ok, U have right as a normal human to do that on me..
& teringatkan Prince & Loki..
Tah ape la khabar dorg kt lua tu..
I hope dorg still hidup smp skang..
Hmmm...

Hope tahun 2012 ni mendatangkan lebih banyak keindahan drpd kedukaan..
Hope my new relationship will be more stronger..
Hope I can make my Parents proud with my achievement..
Hope that I can get more babies from Jane..
Hope that I can change myself to a better way..
Hope that segala org yg x berpuas hati dgn I da pon maafkan I ats kesilapan yg lalu..
Hope pintu rezeki terbuka dengan luas..
Hope segala2nya berjalan dengan lancar la..
Amin....